середа, 29 травня 2024 р.

ТКАЧУК СЕРГІЙ ГРИГОРОВИЧ

  

Фахівець у галузі шляхів сполучення. Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри мостів та тунелів.

Народився 30 листопада 1943 року у м. Києві.

У 1961 році закінчив Київський технікум міського електротранспорту. Три роки працював у проектному інституті «Укрдіпроміськпромгаз».

У 1964 році вступив до Київського автомобільно-дорожнього інституту, навчання в якому завершив із відзнакою у 1969 році, отримавши кваліфікацію інженера шляхів сполучення. Того ж року вступив до аспірантури на кафедру гідравліки КАДІ.

З 1971 року поєднував роботу на посаді асистента цієї кафедри з навчанням у заочній аспірантурі.

У 1976 році захистив кандидатську дисертацію «Оптимальне проектування мостових переходів через блукаючі річки».

У 1985 році Сергій Григорович перейшов до проєктного інституту «Укрдіпроводгосп», де обіймав посади головного спеціаліста, старшого наукового співробітника та завідувача сектору.

Працював технічним директором Українського енергетичного консорціуму з відновлювання малих ГЕС України.

У 1995 році захистив докторську дисертацію «Математичні моделі руслових деформацій на мостових переходах». Брав участь у реконструкції та будівництві Гордашівської та Сандрацької ГЕС.

У 2000 році повернувся до НТУ на посаду професора кафедри мостів та тунелів, а через два роки очолив цю кафедру.

Професор С. Г. Ткачук є засновником аналітичних методів прогнозування розмивів на мостових переходах. Такий підхід до розв’язання складних інженерних проблем дозволив отримати прості функціональні залежності для прогнозування загальних розмивів у будь-який момент паводку під мостом і в зоні його впливу, а також вивести формули граничних глибин місцевого розмиву біля руслових опор у незв’язних і зв’язних ґрунтах.

Найбільш вагомий результат наукової діяльності вченого – теорема про момент максимуму загального розмиву та теоретична формула довжини доконаного гідравлічного стрибка, що відповідає світовому рівню.


Немає коментарів:

Дописати коментар