середа, 29 травня 2024 р.

БРАТКОВСЬКИЙ ЛЕОНІД ЮХИМОВИЧ

Народився 25.01.1930 р. у Таращі, Київській області, у сім’ї професійного військового.

Переживши військову евакуацію, 14-річним хлопчиськом почав працювати слюсарем, на паровозоремонтному заводі у м. Запоріжжі та мріяв водити локомотиви. Але побачивши 1945 р. одного разу мотокоманду Київського мотозаводу зрозумів – це доля. Доля – це любов до мотоциклів.

 

 

У 1947 році Леонід Юхимович зарахований до цеху №3 Київського мотозаводу слюсарем і одночасно до мотокоманди заводу, в якій пройшов шлях від новачка до майстра спорту, інженера-технолога зі спортивних машин.


 

1958 року керівництво Київського автомобільно-дорожнього інституту запрошує авторитетного гонщика, майстра спорту, очолити мотокоманду КАДІ. Ось тут і виявився його особливий дар відкриття талантів. Серед його вихованців 7 Чемпіонів Радянського Союзу, 42 Чемпіони України, Братковський підготував 53 майстри спорту, 83 кандидати у майстри спорту, понад 400 осіб виконали І спортивний розряд.

 

З його ініціативи з 1961 року інститут проводить щорічний Всесоюзний традиційний мотокрос на призи КАДІ. З 1968 року мотокрос стає першістю СРСР серед студентів. З 1992 року проводиться етап відкритого Чемпіонату України. За всім цим стояв Леонід Юхимович Братковський. Він намагався впровадити все найкраще, був неабияким «дипломатом», жорстким у своїй позиції, люблячим «батьком» своїх спортсменів, що віддавав себе улюбленій справі – людиною з великої літери.

 

40 мотокрос на Кубок НТУ став його останнім. Наступного року, 41 мотокрос був присвячений пам’яті Заслуженого тренера України, Почесного майстра спорту, доцента кафедри фізичного виховання Національного транспортного університету Леоніда Юхимовича Братковського.

Фото з особистого архіву Леоніда Юхимовича.


Немає коментарів:

Дописати коментар