четвер, 13 червня 2024 р.

Наші випускники : ЗАБИШНИЙ ОЛЕКСАНДР СТЕПАНОВИЧ

  

Теоретично обґрунтував критерії щодо визначення впливу незадовільних дорожніх факторів на виникнення аварійності.

Розробник основних схем організації дорожнього руху на автомобільних дорогах.

ЖИТТЄВИЙ ШЛЯХ   

Народився 10 травня 1939 р (Київська область).

У 1962 році закінчив Київський автомобільно-дорожній інститут за спеціальністю «Економіка» , а у 1963 році  поступив у цей же інститут (КАДІ) на спеціальність «Автомобільні дороги», яку закінчив у 1966 і одразу поступив до аспірантури. Закінчив її у 1971 році.

У 1976 році захистив дисертацію на тему: «Дослідження задачі оптимального трасування автомобільних доріг» та отримав науковий ступінь – кандидат технічних наук.

В період 1980-1985 роки очолював наукове дослідження по розробці Комплексної цільової програми організації дорожнього руху і підвищенню безпеки руху на автомобільних дорогах  УРСР.

За його активної участі відділом безпеки дорожнього руху разом з Державтоінспекцією була розроблена методика оцінки дорожніх умов з точки зору безпеки руху, на основі якої дорожніми організаціями на місцях виявлялись місця з незадовільними дорожніми умовами. Була виявлена закономірність повторення частоти виникнення різних видів ДТП у по кілометрових їх розподілах і розроблена система заходів по підвищенню безпеки руху на ділянках концентрації ДТП, котра дозволила виявляти такі ділянки, призначати заходи, аналізувати та узагальнювати результати підвищення безпеки руху. Саме ця розробка у 1987 році на ВДНГ СРСР була відзначена бронзовою медаллю. Пізніше ця система заходів була втілена у дорожню практику і дозволила поліпшити дорожні умови. Саме тісний контакт науки з виробництвом сприяв досягненню позитивних результатів.

НАУКОВІ ІНТЕРЕСИ

Слід підкреслити значну роль Забишного О.С. в теоретичному обґрунтуванні критеріїв щодо визначення впливу незадовільних дорожніх факторів на виникнення аварійності. Ці критерії були покладені в основу при розробці галузевого стандарту України «Безпека дорожнього руху. Автомобільні дороги загального користування. Порядок визначення  ділянок і місць концентрації ДТП.

За його участю була розроблена схема розв’язки в одному рівні з віднесеними лівими поворотами на дорогах  І-б, ІІ категорій та розв’язка в одному рівні  на примиканнях до головних доріг ІІ-ІІІ категорій з додатковою зовнішньою смугою на головній дорозі для прямого руху транспорту і внутрішньою смугою для здійснення лівого повороту на примиканні і розвороту транспорту на головній дорозі. Ці розробки захищені авторськими свідоцтвами, а ці розв’язки широко впроваджені і практику.

Забишний О.С. є автором понад 45 наукових статей та співавтором 2 книг у напрямку безпеки дорожнього руху.

Немає коментарів:

Дописати коментар