четвер, 13 червня 2024 р.

АЙВАЗОВ ЮРІЙ МИКОЛАЙОВИЧ

  

Радянський та український гірничий інженер, визначний спеціаліст в галузі тунелебудування; доктор технічних наук, професор.

Область наукових інтересів — прикладні проблеми механіки підземних споруд.

Освіта

Закінчив КАДІ у 1962 році.

Отримав освіту за спеціальностями:

«Будівельні конструкції, будівлі та споруди» (05.23.01).[3]

«Будівництво шахт та підземних споруд» (05.15.04).[4]

Посади

Працював інженером у Київметробуді (1959–62); ст. н. с. НДІ буд. конструкцій Академії будівництва і архітектури УРСР (1962– 63); від 1963 – у КАДІ.

Головний науковий консультант ВАТ «УкрНДІпроектстальконструкція ім. Шимановського».

Викладач кафедри «Мости і тунелі» у Національному транспортному університеті.

Наукові праці присвячено проблемам механіки підземних споруд. Запропонував модель розрахунку оправ підземних споруд з комплекс. урахуванням їх конструктив. особливостей, реальних властивостей масиву гір. порід і технол. факторів. Результати наукових праць знайшли впровадження у проектуванні та буд-ві односклеп. станцій метрополітену у С.-Петербурзі, мисових тунелів БАМу та деяких ін. підземних споруд.

Державні нагороди

У 2012 році удостоєний Державної премії України в галузі науки і техніки — «за розробку та впровадження нових ресурсозберігаючих і техногенно безпечних технологій будівництва метрополітенів і тунелів в Україні» (у складі колективу; посмертно).


Відгук «Мічмана»:

«Завідував секцією тунелів на кафедрі "Мостів і тунелів" Національного Транспортного Університету в м.Києві. Без перебільшення був провідним фахівцем у галузі тунелебудування в СНД. Його запрошували консультувати на всі великі НП, що відбувалися в СНД.

Юрій Миколайович був автором безлічі монографій, книг, підручників і посібників.

Айвазова знали в КАДІ (НТУ) всі, навіть хто в нього не навчався. Він був найсуворішим викладачем. При цьому я не зустрів жодної людини, яка б відгукувалася про нього погано.

Юрій Миколайович був найкращим педагогом, який зустрівся мені в житті».


СТУДЗОНА: викладачі





Немає коментарів:

Дописати коментар