четвер, 6 червня 2024 р.

Наші випускники : ЛИТВИНЕНКО АНАТОЛІЙ СЕМЕНОВИЧ

  

Розробник методики прогнозування у часі активації зсувів.

Удосконалив методику динамічного зондування ґрунтів.

Розробник кадастру високих насипів і глибоких виїмок на автомобільних дорогах України.

ЖИТТЄВИЙ ШЛЯХ

Народився у 1947 році.

У 1965 році поступив у Київський автомобільно-дорожній інститут зараз (Національний транспортний університет), який закінчив у 1970 році за фахом – інженер шляхів сполучення.

У тому ж році поступив до аспірантури, під час якої мав річну перерву – служив рядовим у Радянській армії.

РОБОЧИЙ ШЛЯХ 

Після закінчення навчання в аспірантурі розпочав свій трудовий шлях у  Державному шляховому науково-дослідному інституті (зараз ДП «НІРІ»), науковим співробітником у відділі грунтів і земляного полотна.

З 2008 року очолив лабораторію грунтів і земляного полотна відділу технічної діагностики споруд.

НАУКОВІ ІНТЕРЕСИ

Починаючи з 1974 рокуза ініціативи А.С. Литвиненко набуло розвитку дослідження земляного полотна, як конструкції, що повинна мати певну міцність та стійкість. На відміну від попередніх наукових дослідженнях в цьому напрямку, де переважали лабораторні дослідження грунтів і в’яжучих матеріалів у взаємодії з грунтами, проблема дослідження будови і фактичного стану земляного полотна автомобільних доріг при Литвиненко А.С. почала вирішуватись шляхом використання методу динамічного зондування грунтів.

Удосконалення методики динамічного зондування дозволило отримати більш детальні інженерно-геологічні розрізи і показати органічний зв’язок між методом статистичного і динамічного зондування, а розробка обладнання – працювати у важкодоступних місцях, таких як круті схили і укоси, слабкі основи тощо.

У 80-х роках Литвиненком А.С. була проведена паспортизація високих насипів і глибоких виїмок на автомобільних дорогах України і складений їх кадастр. На основі ретроспективного аналізу таких погодно-кліматичних показників, як місячна кількість опадів та середньомісячна температура повітря за період 1812-2005 роки, була виявлена часова циклічність погодно-кліматичних умов України і розроблена методика прогнозування у часі активації зсувів та інших небезпечних природних явищ на перспективу до 12 років.

Починаючи з 2000 року Литвиненко А.С. здійснював роботи по дослідженню реконструкції дорожніх одягів шляхом подрібнення матеріалу існуючого дорожнього покриття ресайклером з укріпленням отриманих сумішей цементом, вспіненими бітумами чи стабілізаторами дорожніх мас.

Є автором 37 наукових статей. І зараз постійно друкується у різних дорожніх виданнях, в тому числі і Збірнику наукових праць «Дороги і мости».


Немає коментарів:

Дописати коментар