четвер, 6 червня 2024 р.

Наші випускники : ДУХОВНИЙ ІСАК ЗЕЛИКОВИЧ

 

Розробив ряд рекомендацій із використання місцевих кам’яних матеріалів під час будівництва дорожнього одягу.

Удосконалив методики лабораторних і польових досліджень властивостей матеріалів, шарів дорожніх конструкцій.

ЖИТТЄВИЙ ШЛЯХ   

Народився  27 липня 1934 р. у м. Києві.

З 1951 по 1953 роки заочно навчався у всесоюзному інституті промисловості будівельних матеріалів.

У 1953 році переведений до Київського автомобільно-дорожнього інституту, який закінчив у 1957 році та отримав кваліфікацію інженер шляхів сполучення.

РОБОЧИЙ ШЛЯХ 

З 1963 року розпочав свій трудовий шлях у Державному шляховому науково-дослідному інституті з посади старшого інженера відділу покриттів із місцевих матеріалів. Основним науковим напрямком відділу на той час було вивчення використання місцевих матеріалів, укріплених цементом. Духовний І.З. вдосконалив існуючі у ті роки методики лабораторних та польових досліджень властивостей матеріалів, слоїв дорожніх конструкцій.

Духовний І.З. провів велику роботу по дослідженню та впровадження нових типів дорожнього одягу із різних місцевих некондиційних кам’яних матеріалів, розробки нових типів конструкцій.

У 1968 році поступив до аспірантури Київського автомобільно-дорожнього інституту та захистив дисертацію на тему «Дослідження малопрочних вапняків, укріплених малими дозами цементу, в дорожньому одягу Півдня України» та отримав звання кандидата технічних наук.

За його участю розроблено ряд рекомендацій по використанню в будівництві дорожнього одягу із місцевих кам’яних матеріалів. Очолював будівництво багатьох дослідних ділянок дорожнього одягу із місцевих матеріалів. У 1978 році за його підтримки та сприяння побудовано і капітально відремонтовано з використанням  маломіцних кам’яних матеріалів, укріплених в’яжучим 1230 км.

НАУКОВІ ІНТЕРЕСИ

Наукові роботи під його керівництвом включали лабораторні дослідження та сучасні на той час наукові методи: рентгенографія, термографія, петрографія і польового вивчення термінів служби дослідних ділянок. Основна тематика наукових досліджень:

  • Технічні умови та відходи каменедроблення;
  • Технічні умови на маломіцні пісчанники для дорожніх робіт;
  • Рекомендації по використанню збагачених природних пісків для дорожніх робіт;
  • Рекомендації по влаштуванню покриттів із гранітних матеріалів з пониженими витратами органічних в’яжучих.

У 1981 році Духовний І.З. отримав вчене звання старшого наукового співробітника.

За розробку нових технологій будівництва і впровадження дорожнього одягу із місцевих матеріалів, укріплених цементом Духовний І.З. був нагороджений 2-ма медалями ВДНГ СРСР. Має 58 друкованих праць.

Помер 14 листопада 2005 року

Немає коментарів:

Дописати коментар