понеділок, 3 червня 2024 р.

Наші випускники : КУЧМА МИХАЙЛО ІВАНОВИЧ

  

Займався розробкою нових технологій емульгування.

Розробник технологій хімічного самочинного емульгування бітумів із використанням емульгатора карбоксиламіна.

ЖИТТЄВИЙ ШЛЯХ

Народився у 1936 році у Полтавській області. У 1961 році закінчив дорожньо-будівельний факультет Київського автомобільно-дорожнього інституту. Після закінчення працював у проектному інституті на посаді інженера.

З 1962 році працював в Українському шляхово-транспортному науково-дослідному інституті Міністерства дорожнього і транспортного господарства УРСР, зараз  ДП «НІРІ», на посадах: інженер, молодший науковий співробітник, науковий співробітник та завідувач відділу.

У 1967 році захистив кандидатську дисертацію та отримав звання кандидата технічних наук.

Під його керівництвом, інститут розробив і впровадив принципово нову технологію отримання бітумних емульсій методом хімічного емульгування. Новий метод емульгування – особливий різновид процесів самочинного (спонтанного) емульгування, пов’язаний з протіканням хімічних реакцій на границі поділу бітуму – водний розчин лугу або кислоти. Відмінною рисою цієї технології є утворення емульгатора in situ (в самій системі), що дозволяло за допомогою такої хімічної реакції малоутворення, здійснювати подрібнення бітуму на краплини розміром близько 1 мк. Для того, щоб повніше використовувати хімічну активність реакції, необхідно створити оптимальні умови для її протікання.

Саме ці умови і вдалося створити Кучмі М.І. за допомогою  спеціально сконструйованого та дуже простого за будовою апарату, який було впроваджено у подальше виробництво. Практично в усіх областях України діяли установки з випуску бітумних емульсій, які використовувалися для виконання різних видів робіт при будівництві та ремонті дорожніх покриттів. За обсягом їх використання українські дорожники займали передові позиції в колишньому Союзі. Для реалізації методу хімічного емульгування бітуму необхідні були спеціальні катіонні емульгатори, які були синтезовані у відділі і названі карбоксиламінами. Карбоксиламіни можна було використовувати і як ефективні адгезійні добавки для поліпшення зчеплення бітуму з кам’яним матеріалом.

НАУКОВІ ІНТЕРЕСИ

Науковою розробкою, до якою безпосередньо причетний Кучма М.І. стала технологія отримання поверхнево-активної речовини катіонного типу, яка свого часу суттєво вплинула на технічний прогрес у дорожній справі, а пізніше отримала новий імпульс в розробці та випуску вітчизняного емульгатора Десетам та адгезійної добавки УДОМ-1 та УДОМ-2, випуск яких дозволив відмовитись від значно дорожчих імпортних.


Немає коментарів:

Дописати коментар