понеділок, 3 червня 2024 р.

Наші випускники : МІЩЕНКО МИХАЙЛО ЛЕОНІДОВИЧ

 

Розробник класифікації шахтних відвальних порід і теоретичної моделі ущільнення великоуламкових ґрунтів.

Розробник документації щодо використання горілих порід териконів у насипах.

ЖИТТЄВИЙ ШЛЯХ

Народився 9 серпня 1949 року в с. Ахалі-Афоні (Абхазія).

У 1971 році закінчив Київський автомобільно-дорожній інститут.

З 1971 року по 1973 рік служив в Радянській Армії на офіцерських посадах.

У  1985 році захистив кандидатську дисертацію та отримав науковий ступінь кандидата технічних наук.

НАУКОВІ ІНТЕРЕСИ

Науковим напрямком роботи Міщенко М.Л. стало вивчення проблеми використання горілих та інших відвальних порід вуглевидобутку для спорудження земляного полотна. Було розроблено ряд нормативних документів в цьому напрямку.

У 80-ті роки Міщенко М.Л. активно працює над використанням доменних і взагалі металургійних шлаків для укріплення ґрунтів. Деякі з них виявилися з в’яжучими властивостями, як, наприклад, доменний молотий та гранульований доменний шлак. Було визначено, що їх можливо використовувати не тільки для укріплення ґрунтів, а і як гарний «напівфабрикат» при виробництві цементу. Це стало поштовхом для дослідження інших промислових відходів і побічних продуктів виробництва. Пізніше займався вивченням наукових проблем, пов’язаних з дослідженням стійкості земляного полотна автомобільних доріг.

Велика увага була приділена шахтним горілим породам. Було визначено, що використання цих матеріалів можливе в першу чергу для спорудження земляного полотна. Але був виявлений головний недолік - потенційне просідання. Саме Міщенко М.Л. запропонував для створення міцної структури (без просідання) до шахтних відвальних порід слід додавати дрібнозернисті відходи збагачувальних фабрик. В результаті цих досліджень була розроблена класифікація шахтних відвальних порід і рекомендації по будівництву автомобільних доріг із відходів вуглевидобутку і вуглезбагачення. Паралельно велися наукові роботи в напрямку використання шахтних відвальних порід, як компонента при укріпленні різних мінеральних сумішей цементом або вапном. В результаті були розроблені документи на виготовлення укріплених горілопородних сумішей і область їх використання.

Міщенко М.Л. є автором понад 40 статей і ним було розроблено 6 винаходів, зафіксованих авторським свідоцтвом

Помер 28 серпня 2008 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар