понеділок, 3 червня 2024 р.

ЯЦКІВСЬКИЙ ЛЮБОМИР ЮРІЙОВИЧ

  

Кандидат технічних наук, професор, у минулому – завідувач кафедри транспортних технологій, заслужений діяч науки і техніки, відмінник освіти України.

Народився 25 липня 1925 року в Києві.

З 1956 р. по 1959 р. навчався у Військовій Повітряній Академії імені Ю.О. Гагаріна. Мав звання полковник у відставці "Військовий штурман І класу".

Загальний стаж роботи 67 років, з них – 50 років в КАДІ-НТУ.

У Київському автомобільно-дорожньому інституті навчався і працював з 1959 року після звільнення з лав Радянської Армії. У 1964 р. закінчив КАДІ за спеціальністю «Автомобільний транспорт», отримавши кваліфікацію інженер-механік, та продовжив навчання в аспірантурі. У 1973 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеню кандидата технічних наук. У 1974 р. йому присвоєно вчене звання доцент, а у 2004 р. – вчене звання професор по кафедрі транспортних технологій.

З 1968 по 1985 рр. працював деканом загально-технічного факультету, з 2001 р. – завідувач кафедри  транспортних технологій.

Мав понад 100 друкованих робіт, в тому числі 4 монографії, був розробником близько 90 методичних рекомендацій та вказівок, отримав 5 авторських свідоцтв, підготував 5-х аспірантів, які успішно захистили кандидатські дисертації. Написав 11 навчальних посібників, з яких – 8 з грифом МОНУ; найбільш затребувані з них "Основи маркетингу", "Загальний курс транспорту" (у 2-х книгах), "Основи теорії транспортних процесів і  систем» користуються популярністю серед студентів і понині.

Любомир Юрійович за період роботи в НТУ показав себе як висококваліфікований педагог вищої школи. Викладав дисципліни «Загальний курс транспорту», «Взаємодія видів транспорту». Педагогічну діяльність поєднував з науково-дослідною роботою.

На посаді завідувача кафедри «Транспортні технології» доклав багато зусиль до підготовки спеціалістів, магістрів з напряму транспортних технологій, покращення методичного, лабораторного забезпечення навчально-виховного процесу, проведення наукової роботи зі студентами та аспірантами.

Як педагог, як керівник користувався заслуженою повагою серед студентів та співробітників кафедри та університету. Йому були притаманні такі риси як високе почуття відповідальності, увага до людей – кожен міг звернутися до нього у скрутний момент і отримати пораду. Завдяки йому на кафедрі завжди панувала атмосфера спокою і впевненості у завтрашньому дні. 

Любомир Юрійович пішов з життя 8 квітня 2010 року, залишивши по собі відчуття непоправної втрати, але й почуття світлого смутку, щастя і гордості за те, що мали можливість бути поруч і спілкуватися з такою видатною людиною.


P.S. Щиро дякуємо кандидату технічних наук, доценту, професору кафедри міжнародних перевезень та митного контролю Кунді Н. Т. за наданий матеріал.

Немає коментарів:

Дописати коментар