пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

МОЗГОВИЙ ВОЛОДИМИР ВАСИЛЬОВИЧ

  

Завідувач кафедри дорожньо-будівельних матеріалів і хімії, доктор технічних наук, професор, Почесний дорожник України, академік Транспортної Академії України.

Професор В. В. Мозговий є одним із провідних фахівців з питань міцності і довговічності автомобільних доріг і вулиць населених пунктів, якості і технології дорожньо-будівельних матеріалів. Свої знання та практичний досвід вчений передає майбутнім фахівцям, здійснюючи не лише плідну наукову, а й активну викладацьку діяльність. Його практичний досвід підтверджує, що синтез науки, освіти та виробництва є одним з найбільш ефективних напрямів розвитку дорожньої галузі України.

Володимир Васильович народився 16 березня 1952 р. у м. Обухів Київської області. Вже після 7 класу пов’язав своє життя з дорожньою справою: щороку впродовж шкільних канікул працював у дорожній організації рідного району. Тому не випадково продовжив навчання на дорожньо-будівельному факультеті Київського автомобільно-дорожнього інституту (КАДІ, з 2000 р. — Національний транспортний університет, НТУ), який закінчив у 1974 р. Навчання поєднував з роботою у науковому гуртку, а також брав активну участь у виконанні госпдоговірних наукових робіт на кафедрі дорожньо-будівельних матеріалів. Ці роботи виконував під керівництвом кандидата технічних наук, доцента В. М. Жихарєва, який прищепив Володимиру Васильовичу любов до наукових досліджень.

 

Після закінчення навчання в КАДІ, отримавши диплом інженера шляхів сполучення за спеціальністю «Автомобільні дороги», продовжив трудовий шлях у ДерждорНДІ на посадах від інженера до старшого наукового співробітника. Тут реалізовував свій науковий потенціал, працюючи під керівництвом доктора технічних наук Б. С. Радовського у підрозділі, що займався випробуванням і розрахунком конструкцій дорожніх одягів автомобільних доріг. У цей період навчався без відриву від виробництва в аспірантурі КАДІ на кафедрі дорожньо-будівельних матеріалів і під керівництвом засновника та завідувача цієї кафедри професора Г. К. Сюньї. У 1986 р. успішно захистив кандидатську дисертацію і в цьому році разом з Б. С. Радовським перейшов на кафедру дорожньо-будівельних матеріалів своєї альма-матер, де і розпочав викладацьку діяльність. Згодом вступив до докторантури та під керівництвом професора Б. С. Радовського у 1996 р. захистив докторську дисертацію. Із 1997 р. Володимир Васильович очолює кафедру дорожньо-будівельних матеріалів і хімії Національного транспортного університету, продовжуючи естафету професора Г. К. Сюньї (1945–1987) та професора Н. Г. Пархоменко (1987–1997).

Використовуючи закладений попередніми поколіннями потужний педагогічний і науковий потенціали, колектив кафедри організував свою діяльність з максимальним урахуванням потреб та поточних викликів дорожньої галузі. Так у 2002 р. в НТУ на кафедрі дорожньо-будівельних матеріалів і хімії вперше серед автодорожніх вищих навчальних закладів України та колишніх країн СНД розпочалась орієнтована на потреби дорожньої галузі підготовка фахівців з технології будівельних конструкцій, виробів і матеріалів. 

У 2004 р. на основі рішення № 43 розширеного засідання Колегії виконавчого органу Київради (КМДА) на базі кафедри було створено «Науково-виробничий центр із впровадження сучасних матеріалів, виробів і конструкцій у дорожньому будівництві м. Києва». У цьому ж році при кафедрі розпочала свою роботу науково-дослідна лабораторія «Технології матеріалів і конструкцій транспортного будівництва» імені професора Г. К. Сюньї, у складі якої діє випробувальна лабораторія якості матеріалів транспортного будівництва, що атестована на право проведення вимірювань показників об’єктів згідно з галуззю атестації на підставі Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

Продовжуючи справу своїх вчителів, професор В. В. Мозговий створив власну наукову школу. Діяльність школи спрямована на створення ефективних дорожньо-будівельних матеріалів, розробку раціональних способів направленого регулювання їхніх властивостей, розвиток наукових основ технологій матеріалів, конструкцій і виробів для транспортного будівництва.

Логос Україна

Немає коментарів:

Дописати коментар