вівторок, 11 червня 2024 р.

ТЕРЕНЕЦЬКИЙ КОСТЯНТИН СТЕПАНОВИЧ

  

Засновником і першим завідувачем кафедри будівництва та експлуатації доріг КАДІ був доктор технічних наук, професор Костянтин Степанович Теренецький (1944–1969 рр.).

Народився він 30 липня 1893 року в с. Любоничах, що знаходиться в Бєларусі.

У 1916 році закінчив Петербурзький інститут інженерів шляхів сполучення.

Педагогічну роботу розпочав у 1927 році доцентом КПІ, в 1930-1931 рр. – завідувач кафедри будівництва доріг того ж інституту, потім Київського філіалу ХАДІ.

З 1931 по 1941 роки К. С. Теренецький працює в УкрдорНДІ.

З 1944 року – завідувач кафедри КАДІ.

В 1938 році Костянтину Степановичу присвоєно вчене звання професора, у 1952 році він захистив докторську дисертацію.

Найважливіший внесок Костянтина Степановича в розвиток дорожньої науки і практики – розроблені ним теорія і практика використання транспортного критерію в дорожній галузі, що потім стали основою багатьох кандидатських і докторських дисертацій.

Розроблені професором наукові засади протягом багатьох десятиріч є надбанням дорожньої практики в галузі техніко-економічних обрунтувань.

Професор Теренецький працював також над проблемою підвищення ефективності капіталовкладень в дорожнє будівництво. Він розробив методику техніко-економічних обрунтувань планування дорожнього господарства за транспортним ефектом.

Викладав дисципліни: «Грунтознавство і механіка грунтів», «Експлуатація автомобільних шляхів», «Проектування і розрахунок шляхових одягів».

К. С. Теренецький опублікував 110 наукових робіт, серед них 8 підручників та монографій.

Помер 6 травня 1971 року.

Костянтин Степанович належав до людей, яких по-справжньому поважають, - як людину, як вченого, як співробітника, як вихователя. В ньому якимось чином одночасно вживалися суворість і доброта, строгість і чуйність, оборежність і рішучість, принциповість і надзвичайна порядність.

В години дозвілля проникливо виконував на піаніно емоційний «Прилюд» Рахманінова або мелодійні варіації на тему «Серенади»Шуберта.

На стінах професорської квартири висіли десятки художніх полотен – творів самого професора, який прекрасно володів пензлем.

Г. Фещенко, доцент кафедри будівництва та експлуатації доріг

Автодорожник № 8, 2004.

Немає коментарів:

Дописати коментар