четвер, 30 травня 2024 р.

Наші випускники : РАДОВСЬКИЙ БОРИС САМОЙЛОВИЧ

  

Автор багаточисельних фундаментальних і прикладних наукових робіт.

Геніальний конструктор і визначний науковець в області механіки конструкцій дорожніх одягів.

ЖИТТЄВИЙ ШЛЯХ

Народився 26 травня 1938 року у м. Києві в родині інженера-будівельника. Закінчив з відзнакою школу і у 1955 році поступив на вечірнє відділення Київського автомобільно-дорожнього інституту (КАДІ) (зараз Національний транспортний університет). На другому курсі перевівся на денну форму навчання дорожньо-будівельного факультету і закінчив інститут у 1961 році та отримав диплом з спеціальності «Інженер шляхів сполучення».

Захистив кандидатську дисертацію на тему: «Напружений стан нежорстких дорожніх одягів з проміжними шарами слабозв’язних зернистих матеріалів». Перші свої наукові дослідження розпочав саме у студентські роки.

Після закінчення КАДІ працював інженером Мостобудівельного тресту № 1, де займався проектуванням і будівництвом залізобетонних мостів під метрополітен і автомобільну дорогу через р. Дніпро в м. Києві. 

У 1966 році захистив кандидатську дисертацію. 

Під час роботи в ДП «ДерждорНДІ» Б.С. Радовський приймав участь у будівництві кільцевого стенду, який за своїми параметрами є одним з найкращих для проведення досліджень дорожнього одягу в умовах, що приближені до натуральних.

Пізніше Б.С. Радовський очолював дослідження інституту по розробці методики випробування конструкцій дорожнього одягу, яка стала основою для модернізації кільцевого стенду. Цікавим є той факт, що дорожники із Франції після візиту в інститут та огляду кільцевого стенду, розробили в своєму інституті (м. Нант) подібний дослідницький полігон, який і досі успішно функціонує.

НАУКОВІ ІНТЕРЕСИ

Під керівництвом Б.С. Радовського були проведені наукові дослідження по вивченню напруги і переміщень, що виникають під дією рухомого навантаження, по аналізу впливу повторного навантаження на втому матеріалів слоїв дорожнього одягу, були отримані експериментальні дані про напружено-деформований стан дорожнього одягу під дією різних транспортних засобів. Всі ці дослідження стали основою практичних рекомендацій, направлених на удосконалення методів конструювання і розрахунку дорожнього одягу та оформлені у вигляді нормативно-технічних документів.

Всі ці багатолітні дослідження Б.С. Радовського стали основою для його докторської дисертації та тему «Теоретичні основи конструювання і розрахунку дорожнього одягу з врахуванням впливу рухомого навантаження», яку він захистив у 1983 році в Московському автомобільно-дорожньому інституті.

ДОСЯГНЕННЯ

З 1986 по 1995 році Б.С. Радовський працював професором кафедри дорожньо-будівельних матеріалів і хімії Національного транспортного університету та продовжував займатися науково-дослідною роботою і впровадженням наукових результатів у практику.

Він продовжив і примножив наукові матеріалознавські напрямки, засновані професором Сюньї Г. К. та створив свою наукову школу з проблем механіки дорожньо-будівельних матеріалів і дорожніх одягів. 

Для фахівців дорожньої галузі при підвищенні їх кваліфікації в університеті він розробив нові лекційні курси з урахуванням новітніх науково-технічних досягнень. Він активізував роботу навчального гуртка студентів. 

Під його керівництвом були виконані наукові дослідження, які знайшли широке використання в практиці дорожнього будівництва при розробці нормативно-технічної документації та альбомів типових конструкцій, методів випробування дорожньо-будівельних матеріалів та проектів дорожніх одягів. Ним було оновлено та розроблено курс лекцій з дисципліни "Грунтознавство та механіка грунтів", розроблені нові курси лекцій з дисциплін "Основи механіки конструкцій дорожнього одягу" та "Основи наукових досліджень", розроблено методичні вказівки та рекомендації.

Б.С. Радовський підготував 12 кандидатів наук і 2 доктори наук. 

Професор Радовський Б.С. удосконалив методику викладання дисциплін з урахуванням сучасних вимог, обґрунтував доцільність підготовки фахівців для дорожньої галузі з технології дорожньо-будівельних матеріалів.

Б.С. Радовський є Членом Міжнародної Реологічної Асоціації і Асоціації технологів бітуму та асфальтобетону, членом Комітету по характеристикам бітумних матеріалів Транспортно-дослідницького відділу Національної Академії наук США.

Створений професором Радовським Борисом Самойловичем на кафедрі науковий потенціал активно застосовується його учнями і послідовниками в навчальному процесі, в роботі наукового гуртку студентів, в роботі аспірантів і докторантів, при виконанні науково-дослідних робіт.

З 1996 року і по сьогодні живе та працює у США, продовжує активно займатися науковою діяльністю – співпрацює з університетами, проєктними і виробничими організаціями. Крім того активно продовжує писати статті у наукових виданнях в т.ч. і у нашому Збірнику наукових праць «Дороги і мости».


Немає коментарів:

Дописати коментар