понеділок, 19 серпня 2024 р.

БІДНЯК МИХАЙЛО НЕСТОРОВИЧ

  

Доктор технічних наук, професор, заслужений працівник транспорту України.

Бідняк Михайло Несторович народився 28 вересня 1936 р. у Дніпропетровську. Успішно закінчив школу. Після закінчення школи служив у лавах Радянської армії.

У 1958 р. вступив до Київського автомобільно-дорожнього інституту (нині — Національний транспортний університет). Жива зацікавленість здобутою професією інженера-механіка створила підґрунтя для майбутньої наукової діяльності у сфері транспорту.

У 1966 р. вступив до аспірантури в КАДІ. У 1969 р. захистив кандидатську ди­сертацію. Відтоді розпочав активну викладацьку діяльність, пройшовши шлях від асистента до доцента кафедри.

У 1971—1974 рр. очолював кафедру «Обчислювальної математики». На теренах наукових пошуків в обчислювальній математиці М.Н. Бідняк проявив себе ініціативним та прогресивним молодим ученим. Він створив один із перших у Радянському Союзі обчислювальний центр на базі машин «Мир-1» та «Мир-2», «Мінськ-32».

Тож внесок Михайла Несторовича у прогресивну науку мав принциповий загальнодержавний масштаб. У 1976 р. створив та очолив кафедру «Організація і управління». З січня 1983 року кафедра була перейменована в кафедру «Експлуатація автомобільного транспорту і організація дорожнього руху». В червні 1985 року кафедра одержала назву «Організація, економіка і управління автомобільним транспортом». У 1993 році кафедру було реформовано в кафедру «Менеджмент та підприємництво», а з 2006 року – «Менеджмент». З грудня 2012 року із введенням на факультеті нової спеціальності «Туризмознавство» (туристична діяльність) кафедра стала носити назву «Менеджмент і туризм», а з 2014 року, після формування окремої кафедри «Туризм» на цьому ж факультеті, кафедрі було повернуто назву «Менеджмент».

Від дня заснування по вересень 2017 року кафедру «Менеджмент» очолював відомий і талановитий вчений в галузі управління на автомобільному транспорті Бідняк Михайло Несторович.

У 1981 р. ним була захищена докторська дисертація. Ще через три роки йому присвоюється звання професора. Наукові розробки доктора технічних наук професора М.Н. Бідняка присвячені проблемам в галузі моделювання та управління на транспорті.

Під керівництвом професора Бідняка М.Н.  сформований колектив кафедри, здатний вирішувати складні питання навчального процесу та науково-дослідної роботи. Михайло Несторович був натхненником та духовним лідером багатьох молодих вчених. Він створив свою школу науковців, що несуть його ідеї в науку та виробництво, втілюють у життя результати наукових пошуків та досліджень з проблем теорії управління, моделювання та оптимізації виробництва. Під керівництвом Бідняка М.Н. більше 50 аспірантів підготували та успішно захистили кандидатські дисертації.

Він був науковим консультантом шести докторів наук: Тахтамишева Х.М. (Росія), Терешка С.І. (Білорусь), Ігнатенка О.С. (Україна, НТУ), Могілевича М.В. (Росія), Четверухіна Б.М. (Україна, НТУ), Біліченка В.В. (Україна, ВНТУ). Ним підготовлені спеціалісти вищої кваліфікації, які, на цей час, обіймають відповідальні державні посади.


Немає коментарів:

Дописати коментар