четвер, 30 травня 2024 р.

Наші випускники : ВИРОЖЕМСЬКИЙ ВАЛЕРІЙ КОСТЯНТИНОВИЧ

  

Діючий науковець України. Головний розробник Державних Будівельних Норм із проектування та будівництва автомобільних доріг. Засновник міжнародного напрямку діяльності ДП «ДерждорНДІ».

ЖИТТЄВИЙ ШЛЯХ

Народився 28 квітня 1955 року у м.Київ.

У 1977 році закінчив  Київський автомобільно-дорожній інститут за спеціальністю «Автомобільні дороги».

З 1987 році і по даний час працює в ДП «НІРІ», у якому пройшов шлях від старшого наукового співробітника до першого заступника директора. Зараз обіймає посаду - начальника Центру нормоконтролю, оцінки відповідності та міжнародного співробітництва.

Під керівництвом та за його безпосередньої участі розроблено ряд нормативних документів, важливих для дорожнього господарства, в тому числі і такі, як ДБН В.2.3-4:2015 «Автомобільні дороги. Частина І. Проєктування. Частина ІІ. Будівництво» та ДБН в.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів», які в свій час, знаходились на контролі у Прем’єр Міністра України.

НАУКОВІ ІНТЕРЕСИ

Має понад 200 друкованих праць в т.ч., які включені до наукометричих баз даних Scopus, Web of Science Core Collections. Має 12 авторських свідоцтв (наприклад, винахід на прилад для визначення вологості грунту у польових умовах, винахід «Дорожня насип», що спрощує технологію влаштування дорожнього насипу і підвищує його стійкість).

У 2001 році Вирожемський В.К. отримав звання старшого наукового співробітника. 

За його ініціативою наш інститут з листопада 2007 року був прийнятий дійсним членом Форуму Європейських Національних Дорожніх Дослідницьких Лабораторій (FEHRL).

В.К. Вирожемський був координатором першого для України міжнародного проекту під егідою 7-ї Рамкової програми Європейської комісії  INCRIS – «Покращення міжнародного співробітництва та стратегії наукових досліджень в сфері дорожньої інфраструктури для України».

Вперше українська науково-дослідна установа очолювала роботу міжнародного консорціуму, до складу якого входили представники з Польщі, Угорщини, Швеції, Ізраїлю, Бельгії та України. Участь у цьому міжнародному проекті сприяла входженню України в цілому та ДП «ДерждорНДІ» зокрема до Європейського дослідницького простору.

В подальшому приймав участь у більше ніж 10 міжнародних проектах в тому числі:

  • за Програмою Європейської комісії «HORIZON 2020»,
  • «USE-IT» - Безпека, надійність та енергоефективність транспортної інфраструктури з урахуванням потреб користувачів;
  • «FOX» - Назавжди відкрита інфраструктура для всіх видів транспорту;
  • «SENSKIN»  - Моніторинг транспортної інфраструктури на  основі відкритих методик «чутливої шкіри»;
  • за програмою CEDR (Комісія європейських директорів доріг);
  • проект «MicroProof» - Оцінка вмісту мікрозабруднюючих речовин та мікропластику у стічних водах.

Був відповідальний за створення і організацію роботи органу сертифікації ДП «ДерждорНДІ» на відповідність, який успішно функціонує з 2007 року. Відтоді є його незмінним керівником. Саме під його безпосереднім керівництвом в інституті створено систему управління якістю на відповідність вимогам ДСТУ ISO 9001-2001, надано статус базової організації з науково-технічної діяльності у сферах будівництва, промисловості будівельних матеріалів, архітектури і містобудування.

Є членом низки науково-технічних рад, створених при різних центральних органах виконавчої влади. Голова технічного комітету стандартизації ТК 307 «Автомобільні дороги і транспортні споруди».

Немає коментарів:

Дописати коментар